Mengapa Awan? Mengapa Angin?

- di situ kurakamkan hari-hari semalamku.

Thursday, August 20, 2009

Copthorne Orchid Hotel, Pulau Pinang dan Wanita Iran

Buat pertama kali aku menginap di hotel ini (18-20 Ogos 2009) untuk menghadiri Mesyuarat Pelaporan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) Sejarah Penilaian Mengengah Rendah Negeri Perak 2009. Begitu panjang sekali nama mesyuarat itu, tetapi pengisiannya ringkas sekali. Bolehlah dikatakan datang untuk merehatkan badan dan fikiran sahaja.

Selepas makan, malam tadi, aku dan beberapa orang sahabat melepak di luar kawasan hotel, berborak hal-hal sekolah sambil mata memerhatikan wanita-wanita dan lelaki-lelaki berwajah Timur Tengah (mungkin Arab, mungkin Parsi). Ramai betul mereka di hotel ini.

Selepas Pak-pak Arab itu pergi entah ke mana, sahabat-sahabat pun balik ke bilik meninggalkan aku dan seorang sahabat lama yang telah bertukar dari SMK Sungkai sejak awal tahun ini. Perbualan kami begitu rancak sambil mengenang kembali kisah-kisah lama di SMK Sungkai. Sebaik sahabat yang itu beredar, seorang wanita asing menghampiriku sambil berkata sesuatu yang aku tak faham maknanya. Aku ingat bahasa Inggeris aku ni teruk, rupa-rupanya wanita asing yang cantik molek lagi peramah ni lagi teruk Englishnya. Aku memintanya bercakap perlahan-lahan menggunakan bahasa Inggeris yang mudah. Cakap sepatah dia berhenti, menyusun ayat dan mencari kata-kata yang sesuai agaknya. Nasib baik cantik kalau tak, dah lama aku belah.

Suasana seperti kerbau berbual dengan lembu. Yang pasti yang lembunya dia. Dengan Bahasa Inggeris aku yang berterabur dan bahasa Inggerisnya yang sampai tahap lebur, aku fahamlah sikit-sikit apa yang dia nak kata. Antaranya (terjemahan):
· Ada parti ke? (Sebab banyak meja makan)
· Anda Muslim ke?
· Apa kerja anda?
· Anda dari mana? – bila aku cakap aku dari Perak, ohh, France!!!? katanya. Yes! Yes! Aku mengiyakan..Lantak kaulah..

Apabila tiba giliran aku pula yang bertanya, kelihatan dia menumpukan sepenuh perhatian akan apa yang aku cakapkan. Aku bayangkan dia seperti pelajar kelas peralihan yang paling hujung. Terpaksa 4-5 kali diulang baru dia nampak faham. Tapi lain aku tanya lain dia jawab. Apa yang aku tahu namanya Anusha, dari Isfahan, Iran. Berusia 25 tahun, tidak bekerja. Datang untuk berbulan madu bersama suaminya. Bila ditanya di mana suaminya? Oh.. pub.. (ada dalam pub) katanya. Aku agak suaminya mengambil peluang minum minuman keras di situ. Dekat Iran dia tak merasa nak minum air kencing setan itu. Tak guna punya jantan, ditinggalkan bininya dekat orang yang tak dikenali, di negara orang pulak tu. Nasib baik aku ni baik….(?) My husband is asphalt, itulah jawapannya bila aku tanya apa pekerjaan suaminya – aku agak, kontraktor membina jalan raya. Ketika itu suaminya muncul, mengangkat tangan dan tersenyum padaku dengan muka yang merah padam (bukan marah tapi dah nak mabuk agaknya) lalu masuk semula ke dalam pub, mungkin merasakan bininya akan selamat berada dekat orang tua beruban yang seorang ni agaknya.

Mengapa tak pakai purdah? Oh.. itu di Iran sahaja katanya. Aku kata kebanyakan wanita Malaysia yang Islam bertudung walaupun tidak diwajibkan oleh undang-undang negara ini. Good..good katanya. In Iran, so many cannot, katanya. Bantailah, suka hati dia je nak bercakap…

Ketika itu datang lagi seorang perempuan, teman Anusha, langsung tak tahu berbahasa Inggeris, hanya senyum. Lakinya pun ada kat dalam pub. Sebelum aku berterusan menjadi pengawal peribadi tak bergaji wanita-wanita Iran itu, lebih baik aku angkat kaki ke bilik meninggalkan mereka berdua menunggu suami masing-masing di situ.

3 comments:

  1. HAHAHAHAHAHAH!!!!!!!!11 sangat kelakar siaran kali ini....kami gelak pecah perut...

    ReplyDelete
  2. thanks ..terhibur jgk hati.....dgn citer yg kelakar!!:)

    ReplyDelete
  3. me no english. can little little... lol..

    ReplyDelete