Mengapa Awan? Mengapa Angin?

- di situ kurakamkan hari-hari semalamku.

Wednesday, October 7, 2009

Penjaja dari Pakistan

..Angkatlah bang..
..Tak mau.. saya sudah banyak ada..
..tolonglah bang,bukan mau bayar cash.. Sikit ada bayar sikit, banyak ada bayar banyak..angkatlah bang...
..Ada orang beli ka?
..Sepuluh hari kadang-kadang satu.

Itu antara dialog antara aku dengan penjual cadar dan tikar bangsa Pakistan tempoh hari. Sehelai tikar buluh dikepit di bawah ketiaknya dan sehelai cadar yang dilipat rapi dalam bungkusan dijinjingnya ke sana ke mari. Setiap petang dia pasti lalu. Kadang-kadang berbasikal, kadang-kadang bermotosikal, dan kadang-kadang berjalan kaki. Satu ketika dahulu mereka membawa jam dan perhiasan daripada kayu, bingkai gambar berukir,tilam nipis, rehal dan sebagainya. Kini tikar dan cadar pula.

Teringat pada tahun-tahun 1960-an. Kehidupan masyarakat di kampungku masih bergelumang dengan kemiskinan, pendapatan secukup hidup, jalan kampung berdebu. Namun penjaja bangsa Pakistan tetap datang. Dengan berserban, berpakaian labuh berwarna putih, berjanggut, dia berjalan sambil menggendong bungkusan besar berisi kain, minyak wangi, beberapa naskhah kitab termasuk Al-Quran. Dia turut membawa peti nipis berkaca di depan yang menampakkah susunan cincin berbatu akik. Aku masih dapat mengingati laungannya yang sengau untuk menarik perhatian pelanggan.... Kain...kain, kitab.. kitab..Al-Quran..minyak wangi.. batu akik.. berulang kali.

Tanpa dipanggil, dia akan singgah di setiap rumah dan membuka bungkusannya. Sama ada dibeli atau tidak tidak menjadi soal. Juga boleh berhutang..
Satu hal lagi.. walaupun berjalan menempuh jalan kampung yang berdebu dan dibakar terik matahari, badan dan pakaiannya sentiasa berbau harum! Mungkin penjual minyak wangi mesti memastikan dirinya sentiasa berbau wangi...

3 comments:

 1. SalamCikgu Nazeri
  Nostalgik...
  Mengingatkan saya zaman kanak kanak tinggal bersama nenek dan datuk...
  Yang pasti mereka kuat berusaha ...mencari rezeki halal...idak seperti segelintir masyarakat kita yang mendapat rezeki dengan mudah tetapi jalan haram lagi mungkar.

  ReplyDelete
 2. pernah beli seluar sendat bergetah (tight)dari babuji...(nama panggilan penjaja pakistan)dalam tahun 89 di kampung...
  terkejut bila terjumpa babuji 10 tahun kemudian di pantai dalam ,kl...

  ReplyDelete
 3. Utk Mat: Jangan lupa, ada juga masa kini penjaja Pakistan yang turut menjajakan cinta romeo..

  ReplyDelete