Mengapa Awan? Mengapa Angin?

- di situ kurakamkan hari-hari semalamku.

Friday, October 9, 2009

Alahai Lesung Batu dan sahabat-sahabatnya..

I
Apa pasal kucing ni tak mahu makan? Nampak macam berselera nak makan tapi makan sedikit, berhenti dan termenung... Aku pun buka mulutnya, kesian gusinya bengkak dan dah banyak giginya patah serta tercabut. Apa nak buat Kai (nama kucing itu).. bila dah tua gigi kita pasti jadi macam tu.. Gigi aku pun macam gigi engkau jugalah.. Jadi, ikan goreng kegemaran Kai terpaksa ditumbuk, pakai lesung batu yang dibeli seminggu selepas aku berkahwin dengan Ani 22 tahun dulu. Kalau dulu aku suka menggobek sirih untuk opah kini terpaksa menumbuk ikan goreng untuk Si Kai.

II
Lesung batu, gobek, batu giling, lesung, kacip dll sudah mula hilang pandangan di rumah-rumah rakyat negara ini. Dalam erti kata lain sudah tidak lagi digunakan secara meluas kerana peranan perkakas-perkakas itu telah digantikan oleh peralatan-peralatan moden. Namun sambal belacan yang ditumbuk menggunakan lesung batu jauh lebih enak daripada sambal belacan yang dihancurkan menggunakan mesin pencincang/pengisar.

2 comments:

  1. saya masih menggunakan lesung batu utk buat sambal.. sbb sambal ciput2 aja.. tak berbaloi guna blender..

    ReplyDelete
  2. baik sungguh hati tuan punya kucing, semoga Allah murahkan rezeki untuk tuan kucing

    ReplyDelete