Mengapa Awan? Mengapa Angin?

- di situ kurakamkan hari-hari semalamku.

Friday, January 16, 2009

Sebuah Catatan dari Dunia Burung: Yang Tersurat dan Tersirat

SAYEMBARA ‘SIAPA LEBIH HEBAT’ BURUNG-BURUNG KG CEGAR TAMBAHAN
ARENA: TANAH LAPANG DI DEPAN LOT 2349 DAN DI SEPANJANG JALURAN KABEL TNB DI ATASNYA
TARIKH: 15.1.2009 JAM 5.30 PETANG
PESERTA : BIRIT-BIRIT, PERLING, MERBAH, MERPATI, GEMBALA KERBAU, RUAK-RUAK, MERBUK, DAN TEKUKUR,
HAKIM JEMPUTAN : KETUA RUMAH LOT 2349

BIRIT-BIRIT:
MENYAMBAR LAJU BELALANG DARI ATAS WAYAR . TIGA KALI SAMBAR TIGA TIGA KALI BELALANG TERKULAI MULUT. MERBAH DI SEBELAHNYA NAMPAK MENCEBIK SEOLAH-OLEH MEMBISIKKAN KEPADA HAKIM YANG BELALANG-BELALANG TU SEBENARNYA TENGAH NAZAK DEK MAKAN PUCUK RUMPUT YANG DI RACUN ZUBIR PAGI TADI. APAPUN BIRIT-BIRIT MEMANG HEBAT WAKTU MENYAMBAR.

PERLING:
DENGAN BANGGA TERBANG LAJU KE TANAH, MENJENGUK-JENGUK DI BAWAH KULIT PISANG DI SITU KALAU-KALAU ADA ISI TERSISA. JELINGAN BURUNG INI TAJAM SEKALI KERANA MEMILIKI MATA MERAH , BERBULU HITAM. RENDAH SAHAJA MARKAH BURUNG INI.

MERBAH:
MEMAKAI CELAK YANG MELINTANGI MATA, BUKAN DI ATAS MATA. DI ATAS KEPALA NYA TERDAPAT JAMBUL YANG BOLEH TURUN NAIK. DADANYA BERWARNA KUNING. TERLALU BERHATI-HATI DALAM TINDAKAN. CUBA MENYAMBAR KELKATU TETAPI CUMA DAPAT SAYAP KELKATU ITU SAHAJA. POTONG MARKAH.

MERPATI:
PELBAGAI CORAK BULU BURUNG INI, TIDAK SAMA ANTARA SATU MERPATI DENGAN MERPATI YANG LAIN. PANDAI MENGGODA PASANGANNYA, BERPUSING-PUSING DIA BERAKSI TAPI PASANGAN ACUH TAK ACUH JE. DAPAT MARKAH BONUS KERANA BURUNG NI SETIA DENGAN PASANGANNYA. TETAPI SIAPA DAPAT MEMASTIKAN KESETIAANNYA ITU?

RUAK-RUAK:
BUAT BISING, KUAK! KUAK! TERGEDIK-GEDIK BERJALAN KERANA KEKURANGAN KEMAHIRAN TERBANG.
BERBANGGA DENGAN DAGINGNYA YANG ENAK JIKA DIGORENG. AWAS AKU BURUNG LARANGAN, JIKA AKU DITANGKAP KAMU JUGA AKAN DITANGKAP PIHAK BERKUASA KATANYA KEPADA HAKIM.

GEMBALA KERBAU:
OLEH KERANA TIADA KERBAU, MAKA BURUNG INI MENARIK DIRI DARIPADA PERSAINGAN INI.

TIBA-TIBA NGAUMAN SEBUAH LORI YANG MENAMBUNKAN PASIR KE TANAH SEBELAH MEROSAKKAN SUASANA. SEMUA BURUNG TERBANG BERCEMPERA ENTAH KE MANA. RUAK-RUAK TERHEGEH-HEGEH MENYELINAP KE CELAH-CELAH LALANG. TERKUKUR DAN MERBUK LANGSUNG TAK SEMPAT MEMPERAGAKAN KEHEBATAN MASING-MASING. DENGAN ITU YANG MENANG DAN YANG KALAH TIDAK DAPAT DI MUKTAMADKAN.

No comments:

Post a Comment